כיצד ניתן להתמודד עם לחץ ומתח? מרוץ החיים הוא זה שמוביל אותנו בהחלט למצבים הללו. יחד עם זאת, חוסר התמודדות, לא תאפשר לחיות חיים בריאים ושלווים. מה הם הדרכים בהפגת הלחץ והמתח? מדוע כה חשוב לפתור את המצבים הללו?
התמודדות עם מתח ושחיקה בחיים
התמודדות עם מתח – כולנו נמצאים במרוץ האינסופי בין הבית לעבודה, הילדים והמשפחה, החברים והזמן האישי. לעיתים נדמה כי המטלות היום יומיות הפשוטות והרגילות גורמות לעייפות רבה. קשה לעיתים לקום בבוקר, קשה להניע את האנרגיות בתחילתו של יום חדש. יש אפילו ימים בהם אנו מגיעים לעבודה,מתיישבים, ומרגישים שאין אנרגיה להניע את היום, שאנחנו רוצים להיות במקום אחר, להיות במקום של חופש, לא להיות במסגרת, לא להרגיש כבולים. אבל אין ברירה, יש משימות, יש בוסים לחוצים, יש תאריכי יעד… ושוב מצב של מתח.
בנוסף לעבודה, יש כמובן את התמודדות עם מתח הטיפול בילידם שגם היא לעיתים גורמת להרבה מתח. ההגעה הביתה אחרי יום עבודה ארוך, ואנחנו יודעים שצריכים לשבת עם הילדים ולעזור עם שיעורי הבית, והמשימות שקיבלו בבית – ספר, ואנחנו עייפים אחרי יום עבודה. המצב הזה שנוצר יוצר הרבה מתח בינינו ובין הילדים, הילדים לא תמיד רוצים להקשיב לנו, ואנחנו חסרי סבלנות כלפיהם וכך נוצרים מאבקי כח שמחלקם היה ניתן להימנע. ושוב מצב של לחץ ומתח.
-גם המרוץ אחר ההוצאות הכלכליות יוצר מצב של מתח ושחיקה. מצד אחד יש הרבה רצונות ,והיצע, ורוצים להגיע למקומות רבים, וליישם הרבה דברים – לדוגמא- רכישת דירה או מכונית, או חופשה בחוץ לארץ. מצד שני לא תמיד יש את האמצעים הכלכליים לכך , ולא תמיד רואים את האור בקצה המנהרה. ושוב מצב של מתח ושחיקה…
המצב הקבוע של מתח המתח והשחיקה, גורמים לכך שאנו מתקשים להיות אופטימיים, ואז הכל מתגלגל כמו כדור שלג, כמו מגדל קלפים שנופל, ברגע שזה מתחיל , ולא שמים לב, או ששמים לב מעט מאוחר מדי, המתח והשחיקה משתלטים עלינו, אנחנו יכולים להישאב בקלות לתוך התחושה הלא טובה, העייפות הנפשית, וגם אם אנחנו ישנים טוב בלילה, אין למו מספיק מצבורי אנרגיה זמינים- מספיק כוחות להמשיך את היום, את החיים.
התמודדות עם מתח -מה עושים? איך מונעים מהמתח והשחיקה להשתלט לנו על החיים?
- עלינו להיות מודעים למצבים כאלה. שהם יכולים להשתלט עלינו כתוצאה מהעומס של החיים- לזהות אותם.
- לכתוב רשימה של דברים חיובים שיש לי בחיים, ולראות מתוך כל האין , מה יש
- לבדוק אם העבודה מתאימה לנו, ואם אפשר לעשות שינוי בתפקיד/או במקום עבודה
- -לעשות רשימה של סדר עדיפויות של מטלות הקשורות לבית ולילדים, מה חשוב ודחוף, ומה חשוב ולא דחוף, ומה לא חשוב ולא דחוף… חשוב לעשות את הרשימה ולראות אותו באופן ויזואלי מול העיניים את כל המשימות שלנו. רשימה כזו עושה סדר, כדי לא להיות מוצפים רגשית מכל המטלות שיש, כאשר מצליחים להתנהל באופן מאוזן ולא לחוץ רגשית, אז גם אם יש הרבה מטלות, אנחנו מצליחים להיות יותר פרודוקטיביים. כך אנחנו מסוגלים להיות יותר אפקטיביים עם הזמן שלנו, וגם מרגישים הרבה יותר טוב עם עצמינו ועם העשייה שלנו ,וכל עשייה כזו , משפרת לנו את המצב רוח . כמו כן אם אנחנו לא מצליחים לעשות את המטלות הפחות דחופות , לעזור לעצמנו לשחרר את המשימות הפחות דחופות, , ולא לבקר את עצמינו .
- למצוא את שעות בהם אפשר לקחת לעצמנו קצת זמן,
חשוב לזכור- התמודדות עם מתח ושחיקה בחיים, זה כמו מעגל סגור , ברגע שנשאבים לזה, לעיתים קשה לצאת משם.כאשר נראה שהכל קשה, גם במשימות הפשוטות ביותר, ברגע שכזה, חשוב לעזור לעצמיכם להתחיל לעשות משהו, גם אם מדובר בעשייה קטנה, כדי שאפשר יהיה לצאת מהפלונטר הזה, ולאט לאט תקבלו עוד כוחות , ועוד אור יכנס אליהם לנשמה , וזה עוזר להתמודד עם ההמשך
נעמית רומנו נגיל- צמיחה אישית התמודדות עם מתח ושחיקה בחיים www.naamit.co.il