כל בני הנוער מודעים לסכנות הכרוכות בשתיית אלכוהול. כולם עברו הדרכות בנושא ואין סוף שיחות בבית הספר ועם ההורים. ולמרות הכל, קיימות לא מעט סיבות שיגרמו לנוער לשתות ולנהוג וימנעו מהם מלבקש הסעות לאירועים או לבילוי לילה. אז אל תגידו לי זה לא יקרה
לשתות ולנהוג? לא בבית ספרי!
לשתות ולנהוג? לא בבית ספרנו – אחד הנושאים המרכזיים בגידול בני נוער היא הדאגה לשלומם. מצבי הרוח מתחלפים, מעבר מילדות לבגרות, שינויים הורמונליים ואחרים – אלו לכשעצמם מספיקים על מנת להדיר שינה מהורים רבים.
לכל אלו מצטרף גורם נוסף משמעותי שתופס תאוצה בשנים האחרונות – האלכוהול!
הורים רבים אינם מעלים על דעתם שבנם או בתם היקרים שותים אלכוהול על בסיס קבוע ויתרה מזה גם נוהגים לאחר ששתו.
כל בני הנוער מודעים לסכנות הכרוכות בשתיית אלכוהול. כולם עברו הדרכות בנושא ואין סוף שיחות בבית הספר ועם ההורים. ולמרות הכל, קיימות לא מעט סיבות שיגרמו לנוער לשתות ולנהוג וימנעו מהם מלבקש הסעות לאירועים או לבילוי לילה:
- תחושה של: "לי זה לא יקרה".
- חוסר רצון להטריד את ההורים או להיות תלויים בהם.
- זמינות נמוכה של תחבורה ציבורית.
- רצון להיראות cool בעיני החברה.
- תוספת עלות לבילוי.
לשתות ולנהוג – נתונים מדאיגים
המציאות מראה שרוב בני הנוער נוטים לשתות אלכוהול בבילוי. מנתוני עמותת אור ירוק עולה כי כ 500 תאונות נגרמות מדי שנה בשל השפעת אלכוהול. חלקם של הנהגים הצעירים המעורבים בתאונות אלו עומד על 31%.
לאלכוהול יש השפעה מהירה על מחזור הדם. האלכוהול אינו עובר הליך של עיכול ולכן משפיע על איברי הגוף ויכול להביא לערפול חושים, לפגיעה בלב, לפגיעה בראייה. השפעתו על בני נוער היא עצומה. רמת הסיכון בקרב נהגים צעירים עולה בשל חוסר ניסיון בנהיגה וחוסר ניסיון שתייה. חוסר הניסיון בנהיגה יכול לבוא לידי ביטוי בתגובות איטיות או מהירות מדי, בנהיגה פרועה על מנת להרשים את החברים, בלקיחת סיכונים מיותרים, ערפול חושים. חוסר הניסיון בשתייה יכול לבוא לידי ביטוי בחוסר ההבנה מהו גבול הקיבולת שלהם, בשתיית אלכוהול עד אבדן חושים, בתחושה של ביטחון עצמי מופרז, בחוסר שליטה על המעשים וחוסר שיקול דעת.
ההורים מודאגים בצדק ומי שאינו מודאג כדאי שיפקח את עיניו. כמות בני הנוער ששותה עולה בהתמדה מדי שנה ומיישרת קו עם בני נוער במדינות המערב. בעיית הנהיגה של בני נוער תחת השפעת אלכוהול רק תלך ותגבר וחובה עלינו כחברה לתת על זה את הדעת ולמצוא פתרונות אפשריים וישימים למצב.
להלן מספר אפשרויות:
- להגביר את האכיפה בכבישים.
- לתת עונש מרתיע במקום לנהגים שיכורים.
- להעלות את הנושא על סדר היום במערכת החינוך ובבית.
- לנסוע בקוי לילה.
- לדאוג להסעות מאורגנות על ידי חברת הסעות אמינה ובטוחה
- לעשות תורנות בין הנהגים כאשר אחד מהם לא שותה.
- לבקש מההורים לאסוף מהבילוי.
- לאסור מכירת אלכוהול בשעות הלילה.
- להגיד "לא" לחבר ששתה ורוצה לנהוג.