השליכט שחזר לאופנה ונכנס הביתה
אי שם בשלהי שנות ה-80 וה-90 מעצבים ואנשי מקצוע בתחומי הבניה, הבינו שהגיעה הזמן לנטוש את צבע השפריץ הידוע לשמצה שקישט כמעט כל בית בישראל ולעבור לציפוי חיצוני אופנתי , צבעוני ועמיד יותר… וכך פתאום בתים בצבעי חמרה, חרדל ואפילו שמנת צצו בשכונות היוקרה השונות ברחבי הארץ. לאורך הזמן, השימוש הזה הפך נפוץ יותר ומנחלתם של העשירים בלבד, השליכט הפך לציפוי חיצוני מקובל וידוע בשוק הבניה. החידוש האחרון, לגבי סוג הצבע הזה, הוא שסוף סוף החליטו גם להכניס אותו הביתה, כדייר מן המניין על קירות הפנים. אז איך מיישרים קו עם האופנה האחרונה הזו? ומה ההבדל בין שליכט אקרילי לשליכט מינרלי? קראו כאן.
שליכט זה לא טיח!
כדי להתחיל לדבר על השליכט והשימוש בו, חשוב ראשית כל להבין מהו החומר הזה ולמה שליכט הוא לא טיח.
שמדברים על טיח– מדובר בחומר שמשמש כחומר מקשר ומהדק של הקיר בשכבותיו הראשונות, הוא מיישר אותו, מחליק אותו, מהדק ומגן מפני רטיבות ומשמש כחומר מקשר לשכבת הגמר האחרונה שתבוא על גביו כדוגמת אריחים מסוגים שונים, צבע או שליכט.
שמדברים על שליכט – מדובר על השכבה האחרונה שמיישמים על הקיר בתהליך הבניה שלו. הוא הגימור העיצובי, הדגקורטיבי של הקיר וממעניק לו את המראה הסופי בדומה לצבע שמיישמים על הקיר. התרון הגדול של שליכט לעומת הצבע, כשכבת הגמר היא שמדובר בחומר חזק יותר שיכול לגשר ולכסות על סדקים קטנים, הוא מראש חומר מעובה וסמיך יותר ולכן הוא פחות נוטה להסדק ולהשחק, ובנוסף להכל הוא גם עמיד משמעותית יותר מצבע רגיל, לרטיבות ולחות.
הייחודיות שבמראה השליכט
אז למה מלכתחילה השליכט נכנס לאופנה גם כצבע לקירות הפנים? חוץ מזה שמדובר בסוג צבע עמיד שדוחה רטיבות, כנראה גם המראה המיוחד שלו עזר לו לא מעט להתייצב בתור סוג צבע ייחודי שאי אפשר להתעלם ממנו. זאת בזכות קשת הצבעיים הרחבה שלו מצד אחד והמראה הגרעיני ("גרייני") ומחורץ שהוא יוצר בקיר. מדובר במראה שאינו דומה לשום צבע אפקט אחר ומעניק לקיר עליו צבע זה מיושם, אופי וייחודיות שלא ניתן להתעלם ממנה. בשל כל הסיבות הללו, קרנו של סוג צבע זה עלתה מאוד בקרב המעצבים לאחרונה.
במה כדאי לבחור- שליכט אקרילי או מינרלי?
עכשיו שהסברנו מה היתרון של השימוש בשליכט כצבע דקורטיבי לקירות הפנים, נותר להחליט באיזה סוג שליכט להשתמש. האם להשתמש בשליכט מינרלי או בשליכט אקרילי והאם יש בכלל הבדל ביניהם? ובכן, כן- מדובר בשני סוגי חומרים שונים. בעוד השליכט המינרלי בא בתצורה רטובה וסמיכה במיוחד, השליכט האקרילי דומה במרקם שלו לצבע והוא פחות סמיך וחלק. עוד הבדל הוא ברמת העמידות ללחות ורטיבות. בעוד השליכט המינרלי עמיד לפגעי מזג האוויר ולכן משמש גם כחומר ציפוי נפלא לחוץ ויודע לדחות רטיבות, השליכט המינרלי ממש מקטין את כליאת הלחות בקירות ואת לכידת האדים וכך מהווה לא רק אלמנט עיצובי , אלא גם אלמנטו יישומי מאוד למניעת התפתחות עובש ופטריות.
אתם וודאי חושבים שאם השליכט המינרלי כל כך טוב בהדיפת לחות ואדים וודאי מתאים רק להשתמש בו בחדרים "רטובים". זה בהחלט נכון, אך זה לא אומר שחדר האמבטיה, השירותים או המטבח הם היחידים שבו תוכלו ליישם סוג חומר זה. למעשה ניתן ליישם אותו בכל רחבי הבית תוך בחירה בין שליכט מינרלי שמראהו מעוצב ואורבני יותר ודומה יותר לצבעי אבן ובטון לבין שליכט מינרלי רטוב יותר דוגמת "רוקה" של טמבור, שמאפשר את ההגנה הכה חשובה מלחות ורטיבות.
לסיום, חשוב לומר כי המגמה העיצובית כיום היא שהכל מותר והכל אפשרי. העזרו במעצב או באיש מקצוע ובדקו מה סוג הצבע שהכי מתאים לאופי ולאווירה שתרצו לשדר בשילוב הצרכים הבסיסיים הנדרשים מבחינתכם בכל הקשור לצבע הקיר ואיך ניתן לשלב חומרים שונים וצבע לקבלת תוצאה מיטבית. וודאי תגלו שהשליכט יכול להוות תשובה לא רעה בכלל לצרכים אלו ולמראה עיצובי בלתי נשכח ומיוחד.