כל הורה מתלבט בשלב כזה או אחר האם לינה משותפת עם ילדם זה הוא צעד נכון. מבחינת הילד כמובן שקיימת כמיהה לשינה משותפת עם הוריו שם יחוש ביטחון רב יותר. מה הם היתרונות והחסרונות בשינה עם הילד?
לינה משותפת כן או לא
הורים רבים חווים אתגרים רבים בגידול הילדים, אחד הקשיים העיקריים הם התעוררויות של הילד במהלך הלילה. אותם הורים, מנסים להקל על עצמם ובכך מאפשרים לינה משותפת עם ילדם. ניתן לראות זאת בעיקר אצל אמהות מניקות או הורים שבחרו מתוך רצון וסגנון הורות. בכתבה הבאה התייחס ליתרונות והחסרונות של לינה משותפת ואתן דגשים.
לינה משותפת – היתרונות
ההחלטה על לינה משותפת נובעת משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא סגנון הורות המנחה את ההורים לישון עם ילדם מתוך אמונה שזה הדבר הכי נכון עבורו הן מבחינה פסיכולוגית והן מבחינה התפתחותית. הסיבה השנייה, היא תוצאה להתעוררויות חוזרות אצל הילדים. שני המקרים מונעים מיתרון מרכזי והוא, העובדה, שתינוקות ישנים טוב יותר במיטת הוריהם. על פי מחקרים שונים, קרבה לאם, לחום גופה והקשבה לפעימות ליבה, מחזירות את התינוק חזרה לרחם וגורמות לו לחיזוק הקשר והאמון באם. הלינה המשותפת, מסייעת לאם המניקה בכך שבמהלך הלילה המענה לבכי רעב או התלות בהנקה זמינים באופן מהיר ונוח יותר. בנוסף מענה מהיר לצרכיו ולבכי התינוק מעניקים לו את הביטחון המירבי.
החסרונות
עם כל היתרונות, ללינה משותפת גורמי סיכון, לינה עם התינוק מסכנת את חייו ויכולה לגרום לחנק כתוצאה משינה עמוקה של ההורה ואפשרות הסתובבות של ההורה על התינוק. לינה משותפת עלולה לגרום להתעוררויות מיותרות ותגובה של ההורים ללא צורך ובכך לא לאפשר לתינוק להחזיר את עצמו עצמאית לשינה. בנוסף לינה משותפת עלולה לפגוע בזוגיות, היות ובני הזוג חולקים את המיטה, עם עוד בני משפחה ולא זוכים לאינטימיות הדרושה לבני זוג נאהבים. לכן, רגע לפני שאתם מחליטים על לינה משותפת, עליכם לשקול יחדיו, האם לינה עם ילדים זהו הפתרון שמתאים לכם. חשוב לקחת בחשבון את כל ההשלכות שעלולות להתלוות להחלטתכם. במידה והחלטתם לאפשר לילדיכם לישון אתכם, ובמידה ומדובר בתינוקות קטנים, על מנת לשמור על בטיחות מרבית במיטה, עליכם להקפיד על כללי בטיחות חשובים, שיעזרו לכם למנוע את הסכנה האפשרית.
לינה משותפת בעולם ובארץ
בעבר, שיטת גידול ילדים בלינה משותפת הייתה נפוצה, והיא עדיין מתקיימת במוקמות מסוימים בעולם, לרוב בתרבויות אשר לא זוכות למותרות של ריבוי חדרים. על אף שבעולם המערבי מקובל לשכן ילדים בחדרים נפרדים, שיטת גידול הילדים הנקראת "עיקרון הרצף", אשר מבוססת על אמונה, כי התינוק צריך להיות צמוד וקרוב לאמו בכל שעות היממה, השיבה את תופעת הלינה המשותפת לאופנה ובנוסף, הביאה למודעות של הורים רבים, גם בעולם המערבי. בסופו של יום, כל משפחה עושה את הטוב ביותר עבורה ובהתאם להשקפת עולמה, לגבי מהי "הדרך הנכונה" לגידול ילדים.
גם אם החלטתם ללון בלינה משותפת בהתחלה ולאחר מספר חודשים או אפילו שנים החלטתם שאתם רוצים שילדכם יישן במיטה משלו. הכל ניתן לשינוי וניתן להקנות הרגלי שינה בריאים גם במיטה משלו, בתהליך הדרגתי, בהנחיה צמודה ותהליך שמתאים להורה ולילד. בנוסף אם החלטתם ללון בלינה משותפת והילד לא נרדם עצמאית, יועצת שינה יכולה לעזור בהקניית רגלי שינה של הרדמה עצמאית גם בלינה משותפת.
נכתב על ידי שירי אוסטרובסקי- יועצת שינה לתינוקות ופעוטות